Openvelddag 21 mei 2022

Op zaterdag 21 mei van 14u-17u ben je welkom om een kijkje te nemen op ons veld. Wil je graag eens zien waar je groenten vandaan komen en rondgeleid worden door de boeren die je groenten kweken? Dan is dat het moment om af te komen! We doen een rondleiding op het veld om 14u30 en 16u00. Na- of voordien kan je een biologisch sapje of biertje drinken aan de veldbar.

Paaiestraat over nummer 55 in Lier

Seizoensarbeiders gezocht 2022

Groenlof is een biologisch tuinbouwbedrijf op de grens van Boechout en Lier. We telen op 2 hectare 40 verschillende soorten groenten en kruiden. Onze afzet bestaat uit verschillende biologische winkels en restaurants. Daarnaast hebben we een abonnementensysteem voor groente- en fruitpakketten. Van februari tot november zijn wij op zoek naar seizoensarbeiders die enkele dagen per week kunnen meewerken. Groenlof is vlot bereikbaar en ligt op fietsafstand van Antwerpen. 

Taken 

 • Je helpt vooral mee met oogsten, wassen en klaarmaken van bestellingen
 • Daarnaast zorg je mee voor het verzorgen van de gewassen: planten, schoffelen, wieden, etc…
 • Je helpt mee met het klaarmaken van de groente- en fruitpakketten

Profiel

 • Je bent gemotiveerd om in weer en wind te werken
 • Je kan zelfstandig werken
 • Je hebt geen probleem met repetitief werk
 • Liefst heb je ook al ervaring in de landbouw
 • Een rijbewijs is een pluspunt maar niet noodzakelijk
 • Je bent flexibel

Aanbod

 • Leuke werkplek, gezonde arbeid en goede sfeer
 • Je leert al werkend bij over biologische landbouw
 • Verloning volgens het plukkaartsysteem
 • Op termijn behoort een  vast contract tot je mogelijkheden

Solliciteren? 

Als je geïnteresseerd bent, graag een mailtje waarin je jezelf voorstelt en je interesses, ervaring in de landbouw, je reden en motivatie om bij ons te werken en je verwachtingen toelicht. Je kan je mail sturen naar groenlofhof@gmail.com

Eitjes van boerin Kathy

De Forestree boerderij en Groenlof gaan een leuke samenwerking aan. Vanaf nu kan je ook (twee-)wekelijks biologische eieren bij je groentepakket krijgen.

De biologische leghennen worden gehouden in een mobiele kippenwagen. Op deze manier krijgen ze elke week toegang tot een mooi nieuw groen stukje weiland en wordt er ook meer zorg gedragen voor de bodem.

Inschrijven voor een ei-aandeel kan hier.

Winterstop 2021

De laatste pakketten worden op 16 december 2021 rondgebracht. Daarom is het even niet meer mogelijk om je in te schrijven voor een proefperiode. Onze pakketten startten terug in februari 2022. Binnenkort zal het mogelijk zijn om je opnieuw in te schrijven voor een proefabonnement. Wil je je nu al graag aansluiten voor volgend jaar? Stuur dan een mailtje naar groenlofhof@gmail.com.

Van ‘Zaam’ naar ‘Goed’

Alexander Claeys, de voorzitter van Bioforum, schreef een opinie die de moeite is om te lezen naar aanleiding van de “zaam”-campagne van supermarktketen Lidl: “Wie aan onze boeren vraagt om altijd maar goedkoper te produceren in de hoop mee te kunnen spelen op de wereldmarkt, eist dat ze ook inleveren op kwaliteit, milieu-impact en dierenwelzijn.” Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor de consument, spelen de supermarktketens hierop in. In hun onderlinge concurrentiestrijd proberen ze die duurzaamheid zo goedkoop mogelijk te maken, ten koste van de boer, milieunormen en dierenwelzijn. 

Kruidenpakket

Hou je van verse kruiden om je gerechten mee op te fleuren, thee te trekken of te drogen voor later? Dan is ons kruidenpakket iets voor jou. Kruiden die er de volgende weken in kunnen zitten zijn: rozemarijn, dille, oregano, peterselie, bonenkruid, kerriekruid… We beloven dat onze kruiden een smaakbommetje zijn.

Open Velddag 19 september

Zondag 19 september is het onze open velddag. Wil je graag eens zien waar je groenten vandaan komen en rondgeleid worden door de boeren die je groenten kweken? Dan is dat het moment om af te komen! We doen een rondleiding op het veld om 14u30 en 17u00. Na- of voordien kan je een biologisch sapje of biertje drinken aan de veldbar en we doen ook onze allerlaatste veldverkoop van het jaar, voor wie nog wat extra groenten wil inslaan.


Eerste veldverkoop woensdag 14 juli

VELDVERKOOP! Onze groenten, recht van het veld naar je winkeltas. Elke woensdagmiddag kan je in de zomer genieten van een aanbod vers geoogste, lokale seizoensgroenten. Onze veldverkoop loopt tot en met 15 september.

In de Paaiestraat over nr 55 in Lier van 15u00 tot 18u00. Parkeren kan op het veld.


Enkele voorbeeldjes van onze pakketten


Ondertussen op het veld


Nieuwe afhaalpunten

Vanaf 20 mei kan je ook groente- en fruitpakketten afhalen in Mortsel bij de verpakkingsvrije winkel Granelle in Mortsel (tussen 17u00 en 20u00) en bij de wereldwinkel van Kontich (tussen 14u00 en 17u00). Vanaf 3 juni gaat het afhaalpunt bij de Purist open, op Antwerpen-Zuid en vanaf 10 juni kan je pakketten afhalen in Berchem bij café Rood-Wit.

Alle afhaalpunten en hun openingsuren vind je hier.


Van voorjaar naar zomer

De voorjaarsgewassen in de tunnels, zoals spinazie, paksoy en kropsla, zijn ondertussen allemaal geoogst. De zomerse vruchtgewassen, tomaten, komkommers, paprika’s en aubergines zijn in de plaats gekomen.

Na een koude lente beginnen we ook in vollegrond de eerste gewassen te oogsten. Babyleafsla, spinazie, radijs, rucola en mosterdblad zijn het eerst aan de beurt. Peultjes, tuinboon, allerlei soorten sla, andijvie, paksoy en koolrabi volgen binnenkort.


Van maïsstoppel naar grasklaver

Het natste gedeelte van de akker kon een maand langer genieten van een begroeiing van grasklaver maar zal nu ook geploegd worden. Het gras en de klaver werden vorig jaar in april als groenbemester ingezaaid. Klaver is een vlinderbloemige en die plantenfamilie heeft de geniale eigenschap dat ze een deal sloot met Rhizobium bacteriën die stikstof uit de lucht kunnen binden. In de Antwerpse haven wordt dit proces synthetisch nagebootst voor de productie van kunstmest. Een energievretend en aardgasverslindend proces waarbij ook nog eens een heleboel CO2 vrijkomt. Wij kiezen uiteraard voor de milieuvriendelijke oplossing: klaver.

Het gras in de mengeling nam alle stikstof op zodat deze niet kon uitspoelen in de diepere grondlagen en zorgde voor koolstofopbouw in de bodem, en die koolstof is erg belangrijk om het water vast te houden. Nu het veld geploegd wordt kan de verterende grasmat de komende maanden langzaam voedingsstoffen afgeven aan onze groenten. Grasklaver is kort gezegd dus een belangrijke hoeksteen in de biologische landbouw!


Van koud naar warm

We zouden het bijna vergeten maar nog niet zo heel lang geleden vroor het tot -10 graden. Wij maakten van die week gebruik om het grootste deel van ons landbouwgerief van Gent naar Lier te verhuizen. De tractor vertrok eerst en de dag nadien volgde een camionette met insectengaas, gronddoeken en machines. Door de strenge vorst was de grond goed bevroren en konden we er op rijden zonder sporen te trekken zodat we alles goed konden uitladen op onze nieuwe stek.

Het land in Lier is nog veel te nat om te kunnen bewerken. Voorlopig kennen we onze nieuwe grond ook nog niet goed en is het dus een beetje gissen in het ongewisse wanneer we hem kunnen bewerken. In Afsnee stonden vorig jaar op dit moment niet alleen de tunnels al vol maar hadden we ook buiten, in vollegrond, al rucola, peterselie en sla geplant en rammenas, mosterdblad en peultjes gezaaid.

We gaan op het vlak van de bodem dan ook wel van het ene uiterste naar het andere. In Afsnee teelden we op een zandbodem die erg snel droogde. Je kon er quasi heel de winter op het land. In Lier zullen we op lichte leem telen en blijft het water ook lang op het perceel staan. In Afsnee hadden we een voordeel in het voorjaar omdat we vroeg konden beginnen maar moesten we in de zomer bij wijze van spreke door de Sahara. In Lier zal het omgekeerd zijn: we kunnen de bodem er nu nog niet bewerken maar in de zomer zal hij wel meer water vast houden. Het vraagt in ieder geval een grote portie geduld om te wachten tot het land droog genoeg is want de kriebels om er in te vliegen zijn groot!


De verhuis naar Lier

Na vier seizoenen groenten telen in Afsnee, start Groenlof in 2021 op een nieuwe grond in Lier.

In 2017 startten we in Afsnee met het telen van biologische groenten voor andere pakketboerderijen en biowinkels. Vier jaar laten keren we terug naar onze Antwerpse roots en zetten we ons bedrijf verder op de gronden van de familie Verbeeck in de Paaiestraat in Lier.

We zullen er gewassen kweken die we verdelen via groenteabonnementen, een webshop en tijdens het zomerseizoen ook op een wekelijkse veldverkoop.


Binnenkort verhuizen we onze tractor, machines en netten en doeken. Daarna gaan we drie tunnels opzetten om ons teeltseizoen te kunnen vervroegen en verlengen. Ze zullen in de zomer ook de thuis zijn van onze tomaten, paprika’s en aubergines.

In februari planten we de eerste gewassen in de tunnel en vanaf eind maart gaan we ook in vollegrond volop van start. Spannend! Hou deze pagina in de gaten voor meer updates.